Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Sú pre vás vhodné príspevky na podnikanie?

access_timemáj 11, 2017
perm_identitymartin


Mnoho začínajúcich podnikateľov nevie, že pri štarte svojho biznisu môžu využiť príspevky na podnikanie. O aké príspevky ide a komu sú určené? Na to sa pozrieme v tomto článku.


Príspevok alebo dotácia na podnikanie je nevratná finančná „injekcia“ od štátu, ktorú môžu využiť fyzické osoby na štart svojho podnikania. Práve táto informácia je pravdepodobne najdôležitejšia – štart. Ak už totiž podnikáte, žiadosť o príspevok na podnikanie vám úrad neschváli.



Komu je príspevok určený


Príspevky na podnikanie sú určené začínajúcim podnikateľom, ktorí sú uvedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie aspoň posledné 3 mesiace. Príspevky sa týkajú samostatnej zárobkovej činnosti, preto sú vhodné pre tých podnikateľov, nie ľudí pracujúcich na živnosť, dodávajúcich svoje služby na pravidelnej báze vybraným klientom.


Nie všetky povolania môžu požiadať o príspevok na podnikanie. Takzvané „slobodné povolania“ ako napríklad architekti, tlmočníci, fotografi či spisovatelia nemajú nárok na dotáciu.


Výška príspevku


Príspevky na Slovensku v roku 2017 nemajú v rôznych regiónoch rovnakú výšku, a pravdepodobne to nebude inak ani v budúcnosti. Výška príspevok je závislá od evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom podnikateľ prevádzkuje svoje podnikanie. Konkrétne čiastky vyzerajú takto:

Bratislavský kraj: Maximálna výška príspevku (2017) – 2994,62 €


Okres s priemernou mierou nezamestnanosti ≤ 9,6 %: Maximálna výška príspevku (2017) – 3593,55 €


Okres s priemernou mierou nezamestnanosti ≥ 9,6 %: Maximálna výška príspevku (2017) – 4791,40 €



Vyplácanie príspevku


Uvedená výška príspevok je maximálna, to znamená, že najvyššia možná. Výška vášho príspevku môže byť nižšia. Za zmienku tiež stojí to, že príspevok na podnikanie vám nemusí byť schválený aj v prípade, že spĺňate všetky podmienky, ktoré mu predchádzajú.


V prípade, že sa vám podarilo získať príspevok, počítajte s tým, že nedostanete celú sumu naraz. Úrad práce poskytuje prvú časť príspevku do výšky 60 % celkovej sumy do 30 kalendárnych od podpísania dohody o dotácii. Zvyšných 40 % získate po prvom roku podnikania.


Musím niečo štátu vrátiť?


Príspevok na podnikanie je nenávratný – no je tu jedno ALE. Aby bol skutočne nenávratný, musíte vykazovať podnikateľskú činnosť aspoň 3 roky od získania dotácie.




Získali ste tento rok príspevok na podnikanie alebo oň plánujete požiadať v budúcnosti? Podeľte sa o vaše názory v komentároch. A ak hľadáte nových klientov, ste na správnom mieste – SmartList vám v tom pomôže. 😊

Začnite ponúkať svoje služby.

Zaregistrovať sa zadarmo