Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Neviete pracovať z domu? Vyskúšajte coworking

access_timeapríl 26, 2017
perm_identitymartin


Domáce prostredie je pre mnohých podnikateľov rušivé a neproduktívne. Pracovať na mieste, kde zároveň oddychujete, vás môže odpútavať a nepodáte kvôli tomu výkon, aký by ste chceli. Našťastie sú tu coworkingy.


Ak patríte medzi šťastlivcov, ktorí sa dokážu sústrediť na svoju prácu aj z postele, oblečení vo froté župane, coworking by pre vás asi nemal význam. Väčšina freelancerov však po istom čase pracovania z domu začne cítiť, že čosi nie je v poriadku.


Úvodnú eufóriu vystrieda prokrastinácia


Práca z domu má svoje čaro. Nikto vás nekontroluje, pracujete podľa vlastného svedomia a tempa tak, aby ste všetky služby stihli dodať včas. Táto novonadobudnutá voľnosť však časom stratí svoj lesk a nakoniec je dôležitá jediná vec – koľko ste toho stihli.


Nie vždy pri tom ide o odpracovaný čas, ale o efektivitu. A práve domáce prostredie môže byť obrovskou prekážkou pre efektívnu prácu. Z obývačky na vás žmurká televízor. Na stole leží rozčítaná kniha. V rohu stoji gitara, ktorú ste nedržali v rukách pekných pár týždňov. Inými slovami: cyklus prokrastinácie a následného sebaobviňovania sa môže začať.


Nemusíte sa socializovať, stačí nebyť izolovaný


Coworkingy sú väčšinou open-space kancelárie, v ktorých pracujú veľmi rôznorodé skupiny ľudí. Môžu to byť malé pracovné tímy, freelanceri, dokonca oddelenia väčších firiem, ktoré kvôli novému projektu potrebujú zmeniť prostredie. Všetkých spomenutých spája miesto, kde sa nachádzajú a za ktoré si platia denný alebo mesačný nájom.


Do coworkingu nechoďte s cieľom pokecať si, lebo sa doma cítite sami. Určite sa dostanete aj k tomu, pravdepodobne si dokonca nájdete nové biznisové kontakty. Hlavným cieľom je však motivácia a funkčný priestor.


Budete súčasťou pracovnej skupiny, ktorá robí sama na seba. Nikto z prítomných vás nebude naháňať ani pripomínať deadliny – s vaším podnikaním nemajú nič spoločné a sami chcú využiť čas, za ktorý si platia, čo najefektívnejšie.


Coworking: kde, za koľko a pre koho?


Najviac coworkingov nájdete v Bratislave. Medzi tie najznámejšie určite patria:



The Spot: 80 € / mesiac


Impact HUB: 110 € / mesiac


Connect Coworking: 179 € / mesiac

Ešte pred pár rokmi bola situácia v ostatných mestách žalostná. Priestorov mimo Bratislavy bolo ako šafránu. Dnes sa to však lepší a hoci skutočný boom coworkingov už možno zanikol, novovzniknuté open-space sú o to kvalitnejšie. Nesnažia sa len priživiť na trende. Niektoré z nich nájdete aj v mestách, kde by ste to nečakali:

Šaľa
Coworking Šaľa: 75 € / mesiac


Nitra
Ponk Coworking: od 39 € / mesiac


Košice
co-Šicke: 55 € / mesiac


Banská Bystrica
Oblok: 80 € / mesiac


Banská Štiavnica
Luft: 90 € / mesiac


Námestovo
NOWORK: cena neuvedená

Ak je hlavnou časťou vášho podnikania práca na počítači, bude vám vyhovovať takmer akýkoľvek coworking space. Úplným základom je okrem stola aj pripojenie na internet. Niektoré z coworkingov však myslia aj na menej “digitálnych” podnikateľov – remeselníkov. Štiavnický Luft napríklad zorganizoval sériu výrobných workshopov, ktoré pomohli začínajúcim tvorivým živnostníkom a ukázali im, že coworking môže fungovať aj pre nich.


Prácu z coworkingu môžete zvážiť aj kvôli finančnej stránke. Pred pár týždňami ste si mohli prečítať článok o tom, ktorým živnostníkom sa oplatia paušálne odvody. Ak medzi nich nepatríte, prenájom priestorov je skvelý spôsobom, ako si jednoducho znížiť daň o pravidelné výdavky.



Či už budete pracovať z coworkingu, kaviarne alebo kancelárie, noví klienti sa zídu vždy. Nájdite ich spolu s nami.

Začnite ponúkať svoje služby.

Zaregistrovať sa zadarmo