Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Ako vytvoriť faktúru pre vašich klientov

access_timejún 15, 2017
perm_identitymartin

Začali ste podnikať? V tom prípade sa z vystavovania faktúr stane každodenná (alebo skôr každomesačná) rutina. Čo by mala faktúra živnostníka obsahovať a ako si jej vytváranie môžete zjednodušiť sa dozviete v tomto článku.

Čo by mala faktúra obsahovať?

Podľa zákona o účtovníctve musí faktúra obsahovať niekoľko náležitostí, aby mohla byť vnímaná ako právoplatný finančný dokument.

Označenie

Každá faktúra by mala byť slovne aj číselne označená, aby bola jednoducho vyhľadateľná.

Označenie účastníkov

Teda údaje dodávateľa a odberateľa, medzi ktoré patrí názov spoločnosti či meno osoby, adresa, IČO a DIČ a v prípade odmeny bankovým prevodom aj informácie o bankových účtoch.

Súčasťou označenia by mala byť aj zmienka o tom, či je alebo nie je dodávateľ platcom DPH.

Dátumy

Dátumov je niekoľko:

  • dátum dodania služby alebo tovaru
  • dátum vystavenia faktúry (v prípade, že faktúru vystavujete neskôr, ako ste službu dodali)
  • dátum splatnosti faktúry

Pri splatnosti faktúry je na vás a vašej dohode s klientom, ako si podmienky nastavíte. Niektoré spoločnosti majú splatnosť faktúr až 60 dní, jedná sa však o stredné až veľké podniky a aj toto obmedzenie sa po dohode dá upraviť.

Sumu

Odmenu za prácu môžete vo faktúre uvádzať v podobe jednej sumy alebo v podobe ceny za mernú jednotku – napríklad kus alebo hodinu.

Podpisy

Pri podpisoch (dodávateľa aj odberateľa) nie sú názory na obsah faktúry rovnaké, čo však vieme s určitosťou povedať je:

  • z pohľadu zákona o účtovníctve by mala faktúra obsahovať podpis dodávateľa aj človeka, ktorý platbu vykonal/zaúčtoval.
  • z pohľadu zákona o DPH nie je podpis na faktúre nutný, no faktúry musia byť aj bez neho jasné, zrozumiteľné, dohľadateľné a zachované bez zmien.

 

Príklad faktúry

príklad-faktúry

Pomôžte si online

Osobne sme vyskúšali niekoľko programov na rýchle a jednoduché vytváranie faktúr. Tu sú 3 tipy na tie najpoužívanejšie:

FAKTÚRY ONLINE

Jednoduchá služba, ktorú môžete až rok využívať zadarmo. Po roku je jej cena 2,50 € / mesiac, čo by vás ročne vychádzalo na 30 €. Z tejto sumy však pri pravidelnom používaní získate zľavu 50 %.

iKROS

Komplexný nástroj, ktorý vám ponúkne množstvo typov faktúr, dodacích listov, zálohových platieb a iných evidencií. Základný balík s obmedzeným množstvom funkcií môžete využívať zadarmo.

SuperFaktúra

Fakturačná služba určená prevažne pre živnostníkov a malé firmy. Vyskúšať si ju môžete počas 30 dní zadarmo. Po triale vás bude stáť mesačne 4,10 €. Okrem jedného prístupu do aplikácie môžete poskytnúť prístup aj svojmu účtovníkovi.

Stále sú pre vás faktúry “španielskou dedinou”? Nájdite si na SmartList šikovného účtovníka alebo účtovníčku, ktorí pre vás vytvoria vzorovú faktúru a pomôžu vám s účtovníctvom.