Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Založenie živnosti: prvý krok k legálnemu podnikaniu

access_timejúl 25, 2017
perm_identitymartin

Rozhodli ste sa ponúkať svoje služby klientom? V tom prípade určite zvažujete formu podnikania. Jednou z najjednoduchších foriem podnikania je práca na živnosť. Čo všetko predchádza založeniu živnosti sa dozviete v tomto článku.
Kde si môžete založiť živnosť?
Pri založení živnosti povedú vaše kroky na okresný úrad. Tam predložíte formulár ohlásenia živnosti. Tento formulár je zároveň aj žiadosťou na udelenie osvedčenia o živnostenskom oprávnení.
Formulár si môžete predpripraviť, alebo ho vyplníte priamo na mieste. V čom by ste mali mať jasno, či už si formulár vypĺňate na mieste alebo ho už máte, sú predmety podnikania. Medzi predmety podnikania voľných živností patria napríklad počítačové služby, reklamné služby, administratívne služby. Za jeden takéhoto predmet podnikania zaplatíte 5 €.
Pri remeselných živnostiach zaplatíte za jeden predmet podnikania 15 €. Medzi remeselné a viazané predmety podnikania patrí napríklad diagnostika a opravy cestných motorových vozidiel, zámočníctvo alebo smaltovanie a obrábanie kovov.
Podmienky založenia živnosti
Ak ste sa rozhodli založiť si živnosť, mali by ste poznať podmienky, ktoré musíte spĺňať. Nie sú vôbec zložité. Medzi tie všeobecné patrí plnoletosť, teda dovŕšených 18 rokov.
  • Ďalej musíte byť právne spôsobilí vykonávať právne úkony. Jednoducho povedané to znamená, že ste ste schopní niesť zodpovednosť za svoje podnikanie (napríklad vás neobmedzuje zdravotný stav).
    Poslednou zo všeobecných podmienok je bezúhonnosť, a teda by ste pre splnenie tohto kritéria nemali byť trestnými páchateľmi. Samozrejme, malých priestupkov sa môže človek dopustiť, preto sa na bezúhonného človeka zákon pozerá ako na niekoho, kto nebol právoplatne odsúdený za trestný čin.
    Existujú aj osobitné podmienky
    V prípade, že je vaša činnosť odborná a vyžaduje si špecifickú prax či vzdelanie, okrem všeobecných podmienok musíte spĺňať aj osobitné podmienky. Medzi ne patrí napríklad dokladovanie výučného listu v odbore, kurzu či certifikátu. Tieto osobitné podmienky platia pre tzv. remeselné a viazané živnosti.
    Nestíhate ísť na úrad? Máme pre vás tip
    V prípade, že je úrad vášho vo vašom trvalom bydlisku príliš ďaleko alebo ste pracovne vyťažení a nestíhate si založiť živnosť osobne, môžete využiť služby sprostredkovateľov. Jedným z nich je spoločnosť , ktorá po splnomocnení zakladá napríklad živnosti alebo aj spoločnosti s ručením obmedzeným.


    Články, ktoré vám pomôžu

    Ak plánujete podnikať na živnosť, určite si prečítajte aj naše predchádzajúce články:


    Pre nových podnikateľov je zháňanie klientov veľkou výzvou.Našťastie je tu SmartList – pomôžeme vám nájsť tých správnych zákazníkov vo vašom okolí.