Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

SmartNávod: 3 kreatívne využitia plastových fliaš

access_timejúl 26, 2017
perm_identitymartin

Ak chcete chrániť a šetriť životné prostredie, určite sa snažíte o minimalizovanie odpadu, ktorý v domácnosti vyprodukujete. Veľký podiel na tomto odpade majú najmä plastové fľaše. Pozrite si niekoľko z kreatívnych spôsobov, ako ich využiť zmysluplne.


Plast a konkrétne PET fľaše sa v prírode rozkladajú až 100 rokov. Dosť dlhá doba na to, aby ich zodpovedný človek hodil do zlého kontajnera alebo, nedajbože, na zem. S podobným stavom bojuje aj myšlienkové hnutie freegan, ktoré je založené na chránení planéty, minimalizovaní odpadu a odmietania materializmu.


Poďme sa spolu inšpirovať niekoľkými ich nápadmi, ako kreatívne využiť plastový odpad:

Vertikálna záhrada

Jednoduchý spôsob, ako zabiť dve muchy jednou ranou: využijete odpad aj skrášlite stenu. Stačí vyrezať časť fľaše tak, aby ste vytvorili korýtko a naplniť ho substrátom. Toto riešenie môžete využiť aj na úspornejšie skladovanie sadeníc.
plastic-bottles-recycling-ideas-9 plastic-bottles-recycling-ideas-11 Zdroj: Rosenbaum and Luciano Huck

Peračník

Päť-cípe spodky fliaš premeníte s lepidlovou pištoľou a zipsom na odolný peračník. Stačí spodok fľaše odrezať – snažte sa rezať rovno, aby ste nemuseli zarovnávať hrany – z vnútornej strany po obvode natrieť lepidlo a opatrne naň prilepiť textilnú časť zipsu.

Po prilepení prvej časti nechajte spoj zaschnúť a až potom lepte zips na druhý spodok plastovej fľaše. Nezabudnite ho rozopnúť, aby sa vám pracovalo pohodlnejšie.
plastic-bottles-recycling-ideas-52-1 plastic-bottles-recycling-ideas-52-3 Zdroj: Zitta Schnitt

Solárna žiarovka

Ak máte zle osvetlenú komoru s plechovou strechou a nebojíte sa do nej spraviť otvor, so „solárnou žiarovkou“ vám cez deň odpadnú starosti s neosvetleným priestorom.


Stačí fľašu naplniť vodou a pripevniť ju do otvoru tak, aby jej menšia časť presahovala von, nad strechu a spodná časť trčala vnútri, pod strechou. Slnečné lúče sa budú prirodzene lámať a odrážať vo vode a vy budete mať pocit, akoby ste v miestnosti skutočne zapli svetlo.
plastic-bottles-recycling-ideas-26 plastic-bottles-recycling-ideas-27 Zdroj: Illac Diaz

Máte ďalšie nápady, ako kreatívne využiť plastové fľaše? Pokojne nám ich napíšte do komentárov. A ak náhodou hľadáte niekoho šikovného, kto by vám pomohol nielen s výrobou plastových kvetináčov, pozrite si profesionálov na SmartList.