Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Blíži sa sezóna svadobných fotografov. Ste na ňu pripravení?

access_timeapríl 20, 2017
perm_identitymartin

Nachystajte si SD karty, vyčistite objektívy, nabite baterky. Spolu s pekným počasím sa blíži sezóna svadobných fotografov. Pripravte sa na ňu spolu so SmartList.


Po svadobných fotografoch je obrovský dopyt. Mladomanželia chcú zvečniť svoj veľký deň kvalitnými, ale aj cenovo dostupnými fotografiami. Svadobný rozpočet ich občas prinúti najať “amatérskejšieho” fotografa. Máme pre vás pár tipov, ako neodplašiť potenciálnych zákazníkov privysokou sumou a aj tak byť na zákazke ziskový.


Klienti musia vedieť, čo je vaša konkurenčná výhoda


Zrkadlovky sú dnes dostupnejšie, setové objektívy kvalitnejšie a post-proces jednoduchší, než kedykoľvek predtým. Ako sa teda odlíšite od víkendových fotografov, ktorí chytili fotoaparát do rúk len nedávno a už si stihli založiť aj Facebook stránku? No predsa skúsenosťami.


Trénované oko fotografa má oproti začiatočníkovi výhodu. Pamäťové karty síce majú obrovskú kapacitu, čo však z toho, keď zmeškáte najdôležitejší moment večera? Dobrý fotograf vie, kedy je ten správny čas stlačiť spúšť. Striehne naň. Zároveň vie, že fotografia má svoje pravidlá a na to, aby ste ich mohli porušiť, ich najprv musíte poznať.


Vysvetlite klientom, že fotenie svadby neznamená nacvakať 3 000 záberov a potom ich napáliť na DVD. Znamená to zachytiť tie momenty, ktoré rozpovedia príbeh veľkého dňa.


Základom sú pevne stanovené podmienky


Aby ste predišli nezrovnalostiam pri fakturácii, vysvetlite si s klientmi už na začiatku, čo všetko získajú. Ako si jednoducho nastavíte základnú taxu fotenia? Podľa hodinovej sadzby. Od nej sa jednoducho odrazíte. Vytvorte si 3 základné balíky svadobných fotografií:


– 3 hodinové fotenie

– 6 hodinové fotenie

– 10+ hodinové fotenie


Tieto odstupňované balíky v sebe zahŕňajú hlavné časti svadobného dňa. V najvyššom balíku budete fotiť nielen obrad, ale aj prípravy na svadbu, hostinu a zábavu – fotenie bude najnáročnejšie a zároveň najdrahšie.


Stredný balík ponúkne najrozumnejší pomer medzi cenou a službou – fotiť budete napríklad obrad s hostinou.


Najmenší, “budgetový” balík, v sebe zahŕňa len fotky obradu a klasické novomanželské fotografie. Ak ste už fotili niekoľko svadieb, určite viete, že tento balík nie je najvhodnejší a klienti si ho väčšinou pýtajú len kvôli cene.


Musíte im jasne vysvetliť, že po 3 hodinách ste svoje základné služby dodali a nebudete fotiť ďalších 10 hodín za fľašku domácej.



Čo všetko zahrnúť do foto-balíčkov


Klienti si neplatia len za samotné fotenie, ale aj za služby spojené s fotografovaním. Balíčky môžu okrem iného obsahovať:


– post-proces, teda softvérovú úpravu fotografií (vyčistenie niektorých záberov, odstránenie šumu, úprava svetelnosti…)

– médium, na ktorom klientom dodáte zábery – väčšinou je to USB alebo DVD, môžete však využiť aj online riešenie

– vyvolané fotografie – niektorí fotografi zalamujú najlepšie snímky priamo do fotokníh


Ak viete poskytnúť klientom aj inú službu, ktorú môžete zahrnúť do foto-balíčkov, je to určite výhoda. Vždy však myslite na to, koľko času strávite nad doplnkovou službou a či sa vám ju oplatí ponúkať.


Náklady a záloha


Na začiatku spolupráce si s klientmi dohodnite aj uhradenie nákladov, ktoré sa týkajú vašej služby. Napríklad cestovanie, stravovanie alebo ubytovanie.


Častokrát sú svadobní fotografi usadení priamo za stolom, stravovanie teda nie je problém. Ak však cestujete desiatky kilometrov od domova, určite sa dohodnite na preplatení cestovných nákladov a ubytovania.



Tiež zvážte, či si od klientov vypýtate zálohu. Na jednej strane sa môžete stretnúť s odporom – prečo by mali platiť za niečo, čo ešte nedostali?
Treba im vysvetliť, že tento spôsob vyplácania je voči obom stranám férový. Tiež vám ukáže, či to potenciálni záujemcovia o spoluprácu myslia vážne.



Blíži sa máj a vy ešte stále čakáte na svoje prvé tohtoročné fotenie? Vieme, že klienti sa občas zháňajú ťažšie. Preto sme vytvorili SmartList – aby sme vás spojili s ľuďmi, ktorí práve potrebujú vaše služby.

Začnite ponúkať svoje služby.

Zaregistrovať sa zadarmo