Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Ktorým živnostníkom sa oplatia paušálne výdavky?

access_timeapríl 12, 2017
perm_identitymartin

V roku 2017 vzrástla výška paušálnych výdavkov SZČO, čo je dobrá správa pre väčšinu živnostníkov. Pred tým, než si ich uplatníte, by ste sa však mali zamyslieť, či sú pre vás skutočne výhodné.


Ak termín paušálne výdavky nepoznáte, pravdepodobne ste na začiatku svojej živnostníckej cesty. Poďme si ho teda zrozumiteľne vysvetliť:

 

Vaše podnikanie je postavené na prijímoch a výdavkoch. Príjmy tvoria napríklad platby, ktoré máte od svojich klientov za vami odvedenú prácu, služby alebo tovar. Výdavky sú investíciou do vášho podnikania, vďaka ktorým môžete poskytovať vaše služby. Dostávame sa k meritu veci: výdavky si môžete odpisovať z daní.

 

Okrem paušálnych výdavkov môžete vo svojom daňovom priznaní uviesť aj reálne výdavky, tie však musíte podložiť reálnymi dokladmi (bloky, účty, faktúry…). Paušálne výdavky dokladovať nemusíte, počítajú sa ako percento z vašich ročných príjmov.

 

Ešte v roku 2016 bola výška paušálnych výdavkov 40 % s maximálnou sumou 5 040 €. Od 1. 1. 2017 sa však zvýšila percentuálna sadzba na 60 % s maximálnou sumou až 20 000 €. Znie to dobre, však? Poďme sa pozrieť na to, prečo by ste sa mali nad paušálnymi výdavkami najprv zamyslieť.


Najprv si skontrolujte príjmy

Prvou “skúškou správnosti” pri výbere výdavkov, ktoré si uplatníte, je výška vášho ročného príjmu. Aby ste si mohli uplatniť paušálne výdavky v maximálnej výške, vaše ročné príjmy nesmú presiahnuť 33 333,34 €.


Nemôžete ich kombinovať

Paušálne výdavky nemôžete kombinovať s reálnymi výdavkami. Využívate jedny, alebo druhé. Odporúčame vám najprv si vypočítať, či by ste pri daňovom priznaní neušetrili viac, ak by ste si uplatnili reálne výdavky – nezabúdajte však, že tie treba dokladovať.


Fyzická osoba, neplatca DPH

Paušálne výdavky si môžu uplatniť len SZČO, ktoré podnikajú ako fyzické osoby, teda živnostníci. Zároveň tieto osoby nesmú byť platcami DPH.


Sú teda pre mňa paušálne výdavky vhodné?

Odpovedzte si na jednoduchú otázku: nakupujete pravidelne materiál alebo služby pre vaše podnikanie? Ak áno, máte reálne výdavky, ktoré môžu byť vyššie, než tie paušálne.

Ak dokážete poskytovať služby bez toho, aby ste museli nakupovať materiál, sú paušálne výdavky pre vás vhodné.


Príklad, kedy si uplatniť paušálne výdavky

 

Matej je marketér pracujúci na živnosť. Jeho priemerný mesačný príjem je 2 000 €. Všetko, čo Matej k svojej práci potrebuje, je telefón, počítač a pripojenie na internet.

 

Matejove reálne výdavky na podnikanie sú:


– 50 € mesačne na mobilný paušál

– 20 € mesačne na cloudový softvér

– 150 € nájom v coworkingovom centre

 

Reálne výdavky, ktoré by si Matej mohol uplatniť: 12 x 220 = 2640 €

Paušálne výdavky, ktoré by si Matej mohol uplatniť: 60 % z 12 x 2 000 = 14 400 €

 

Maťovi sa teda viac oplatia paušálne výdavky, pretože výška jeho reálnych výdavkov je príliš nízka.

 

Príklad, kedy si uplatniť skutočné výdavky:

 

Patrik je stolár so živnosťou.Jeho príjem je variabilný, za rok zarobí približne 30 000 €. Okrem materiálu Patrik mesačne hradí aj prenájom dielne.

 

Niektoré Patrikove reálne výdavky na podnikanie sú:

 
– 600 € mesačne za prenájom dielne a jej vybavenia
– 40 € mesačne na mobilný paušál
– 300 € mesačne na pohonné hmoty
– 500 € ročne na servis techniky a obrábacích strojov
– 12 000 € ročne na materiál potrebný k dodaniu zákazky (špeciálne nátery, postreky, príslušenstvo…)
– Patrik sa denne stravuje vo svojej dielni

 

Po zrátaní reálnych výdavkov spísaných vyššie by si Patrik mohol uplatniť zníženie daní o 23 780 – do tejto sumy nie je zahrnuté denné stravovanie.  


Limit paušálnych výdavkov je 60 % v maximálnej výške 20 000 €. Patrikovi sa teda viac oplatí znížiť daň o skutočné výdavky, ktoré investuje do svojho podnikania.


Uplatníte si v najbližšom daňovom priznaní skutočné alebo paušálne výdavky? Nech sa rozhodnete akokoľvek, noví klienti sa vám vždy zídu. Vďaka SmartList ich môžete získať.

Začnite ponúkať svoje služby.

Zaregistrovať sa zadarmo