Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

SmartNávod: Bioparenisko nechá vašu záhradu žiť vlastným životom

access_timejún 8, 2017
perm_identitymartin


Počuli ste už o bioparenisku? Je to ideálny a najmä prirodzený spôsob, ako pripraviť pre vašu záhradku vhodné podmienky aj v prípade, že si rastliny vyžadujú viac tepla. V tomto článku sa pozrieme na to, ako bioparenisko funguje a ako si ho môžete jednoducho vytvoriť.

Čo je to bioparenisko?



Bioparenisko je spôsob kompostovania. Využíva ho čoraz viac ľudí, ktorí pestujú permakultúrnym spôsobom – teda bez postrekov, urýchľovačov rastu a v súlade s prirodzeným kolobehom života rastlín. Bioparenisko sa zvykne nazývať aj Nemecká kopa.


V bioparenisku prebiehajú podobne, ako v bežnom komposte, hnilobné procesy. Tie vytvárajú vďaka biochemickým reackiám teplo. Rastliny vysadené na bioparenisku získavajú nielen živiny, ale sú zároveň “vyhrievané” zo spodných vrstiev kompostu.

Čo budete potrebovať



Bioparenisko je vynikajúci spôsob kompostovania aj pre svoju nenáročnosť na prípravu a materiál – stačí použiť prírodný odpad, ktorý by ste inak po zbernej sezóne vyhodili.


Budete potrebovať:


– Drevo alebo haluzoviny – odrezky konárov, piliny, kôru
– Slamu alebo seno
– Hlinu
– Kompost, ktorý nie je príliš rozložený
– Čistý kartón

Ako vytvoriť bioparenisko



Základom biopareniska je vyhĺbenie jamy v tvare, aký si určíte. Obľúbeným tvarom biopareniska je Slnečná pasca, ktorá má tvar oblejšieho U.


Jamu na bioparenisko vykopte približne 30 cm hlbokú. Po vykopaní vysteľte jamu kartónom a zalejte ho vodou. Bioparenisko po celej dĺžke zasypte dreveným materiálom, ktorý ste si pripravili. Najhrubšie a najväčšie kusy si nechajte na spodnú vrstvu, ktorá sa rozkladá najpomalšie.


Potom pridajte seno a menšie drevené kúsky a opať zalejte vodou. Tento proces opakujte, kým jamu nenaplníte do úrovne zeme. Nezabudnite ani na jednu vrstvu kompostu alebo bioodpoadu, ktorý môže byť pokojne z kuchyne.


Keď sa dostanete na úroveň zeme, je čas na vytvorenie valu, do ktorého budete neskôr sadiť rastliny. Val by mal byť vysoký približne pol metra a môžete ho vytvoriť z hliny a kompostu.

Kedy vytvárať bioparenisko




Veľa záhradkárov buduje bioparenisko v septembri alebo neskôr na jeseň, kedy pripravujú záhradu na prezimovanie. Majú totiž dostatok odrezkov, dreviny a organického odpadu na položenie spodnej vrstvy pareniska.


Vytvorenie biopareniska v lete má tiež svoj význam. Ak to počasie umožní a neobjavia sa skoré prízemné mrazy, vďaka bioparenisku budete môcť pestovať plodiny o pár týždňov dlhšie aj bez skleníka.


Chceli by ste na svojej záhradke bioparenisko, no potrebujete s jeho prípravou pomôcť? Na SmartList nájdete šikovných ľudí, ktorých od vás delí pár kliknutí.