Kontaktujte nás Napíšte nám alebo nás kontaktujte na telefónnom čísle +421 949 670 342.

smartlist.sk

Učiteľa cudzieho jazyka si vyberajte opatrne

access_timemáj 31, 2017
perm_identitymartin


Nikdy nie je neskoro naučiť sa niečo nové a cudzie jazyky nie sú výnimkou. Tak ako iné zručnosti, aj štúdium jazykov je jednoduchšie a efektívnejšie so skúseným mentorom. Ako si však vybrať správneho učiteľa? Na to sa pozrieme v tomto článku. Ak si chcete vybrať toho správneho učiteľa cudzích jazykov, dbajte aspoň na niektoré z týchto rád:

Vzdelanie



To, že bol váš potenciálny učiteľ “jednotkár” na základnej škole automaticky neznamená, že vás dokáže naučiť cudzí jazyk. O úrovni mentora vám viac prezradí vyššie vzdelanie a jeho zameranie.


Ak niekto študoval tlmočníctvo či prekladateľstvo, napovie vám to o jeho jazykovej úrovni omnoho viac, ako stredná priemyselná škola.

Certifikáty



Istou kategóriou vzdelania sú aj certifikáty, ktoré dokladujú jazykovú úroveň. Podľa európskeho štandardu je jazyková úroveň delená nasledovne:



– A1 – úplný začiatočník
– A2 – začiatočník až mierne pokročilý
– B1 – stredne pokročilý
– B2 – stredne pokročilý (vyšší level)
– C1 – pokročilý
– C2 – pokročilý (vyšší level)


Pri výbere učiteľa sa zamerajte na človeka, ktorého znalosti sú minimálne na úrovni B2, čiže je aspoň stredne pokročilý. S touto úrovňou sa viažu aj certifikáty. Medzi najznámejšie certfikáty patria:



– Skúšky Goetheho inštitútu
– Skúšky City & Guilds
– TOEFL
– ECL



Niektoré z týchto skúšok a certifikátov majú špecifické zameranie, napríklad Goetheho inštitút preveruje znalosti nemeckého jazyka. TOEFL je skratkou pre Test of English as a foreign language, teda angličtiny ako cudzieho jazyka.


Ak má váš učiteľ spomínaný certifikát, môžete si byť jeho schopnosťami istí.

Štúdium alebo pobyt v zahraničí



Akademické znalosti sú určite podstatné v mnohých odboroch, v prípade cudzích jazykov je však nahraditeľná skúsenosť s ich používaním.


O učiteľovi či školiteľovi vám veľa prezradia aj jeho zahraničné pobyty, prípadne stáže. Denný kontakt s cudzím jazykom vypiluje komunikačné schopnosti rečníka. Jazyk, tak ako všetko okolo nás, sa dynamicky mení.


Stačí si zobrať slovenčinu a všetky jej hovorové výrazy, ktoré sa za posledných 5 rokov udomácnili v bežnej reči. “Si zabil” využívame (alebo skôr mládež využíva) v úplne inom kontexte, než doteraz a ukončovanie vety slovkom “či?” by zmiatlo nejedného Štúrovca.


Podobnými obmenami prechádzajú cudzie jazyky a ak s nimi nie je človek v kontakte, vie vám akademický učiteľ poskytnúť len knižný obraz o jeho forme aj obsahu.

Podmienky doučovania




Okrem odborných kvalít mentora zistite pred spoluprácou to, či je aj dobrý učiteľ a férový podnikateľ. Začnite jeho hodinovkou, ktorá by mala odzrkadľovať nielen skúsenosti, ale aj materiály, ktoré pre vás pripraví (papiere, učebné pomôcky, knihy).


Neskôr sa tak vyhnete nepríjemnostiam spojeným s “nedoplatkami” za poskytnuté služby.



Možno ešte podstatnejšie je jasne a presne definovať, o čo máte záujem a ako by k vám mal učiteľ pristupovať. Ak už máte zvládnuté základy angličtiny, prechádzať si obrázky zvieratiek a jedál počas prvých 5 sedení nie je len stratou času, ale aj peňazí.


Na úvodnom stretnutí sa preto dohodnite, čo od doučovania očakávate, kam sa chcete posunúť a aká je vaša aktuálna úroveň znalosti jazyka.

Chcete si nájsť učiteľa cudzieho jazyka? Na SmartList ich máte k dispozícii. Stačí pár klikov.